В Україні 14 травня закінчується Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху. У період 2011-2016 рр. в Україні рівень травматизму та смертності внаслідок ДТП є одним із найвищих у Європі, повідомив Начальник медичного департаменту МОЗ Андрій Гаврилюк. Зокрема, за цей час зареєстровано 170 тис. ДТП, у них загинули 26,5 тисяч людей, травмовані 206 тисяч осіб.

При цьому тільки за 2016 рік зафіксовано зростання кількості ДТП на 11,6%, а травмованих у дорожніх аваріях стало більше на 1,5%. Варто зазначити, що 43% загиблих у ДТП в 2016 році – це пішоходи та велосипедисти. Також за цей період у ДТП загинуло 1,4 тис. дітей віком до 18 років.

Проблеми реальні, а ось із інструментами боротьби з дорожньо-транспортним травматизмом на державному рівні – якась бутафорія.

З року в рік під час “тижневиків БДР” чиновники заявляють про багато правильних речей, тобто методів боротьби з ДТП. Але втілення цих заяв, впровадження цих методів в життя кульгає на обидві ноги, як у тій байці “віз і нині там”.

Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді, що як недержавна та некомерційна ініціатива стартувала у 2015 році під час одного з таких “тижнів”, постійно фінансово, організаційно, інформаційно та матеріально підтримує всі РЕАЛЬНІ проекти, що протидіють скоєнню ДТП та сприяють зниженню смертності на дорогах України.

“Цьогоріч в рамках Тижня безпеки дорожнього руху ми за сприяння наших партнерів та, зокрема, Генерального партнера – компанії GRAWE Ukraine, підтримали декілька національних та локальних творчих конкурсів, організованих Національною поліцією України, – розповідає Голова програми Ольга Дробишева”. Ольга наголошує, що регулярне програмне виховання та якісна освіта – це, за відомим в усьому світі успішним досвідом, найдешевший ефективний спосіб протидії ДТП. «Це у сьогоднішній час економічної скрути – найкращий інструмент зниження кількості загиблих у аваріях на дорогах для нашої країни. Ми наполягаємо на введенні системної повноцінної освіти з БДР починаючи з дошкільного віку – правила дорожнього руху мають знати на високому рівні та дотримуватись УСІ учасники дорожнього руху». – Підкреслює Ольга Дробишева.

Ольга Дробишева та Нацполіція вручають нагороди переможція конкурсу "Молоде покоління за безпеку дорожнього руху"

Ольга Дробишева та Нацполіція вручають нагороди переможція конкурсу “Молоде покоління за безпеку дорожнього руху”

На жаль, більшість українців думає, що лише водії мають дотримуватися правил дорожнього руху, бо вони несуть загрозу. Для того, щоб вони несли меншу загрозу, пасажири, пішоходи і велосипедисти мають знати правила дорожнього руху на такому ж високому рівні.

“Це закладає фундамент взаємоповаги і формує рівень культури на дорозі. Для втілення цього завдання потрібне лише ОДНЕ РЕАЛЬНЕ ДЕРЖАВНЕ рішення – ввести державну освітню програму з БДР. А Traffic Challenge, як завжди, підтримає та допоможе з якісними навчальними матеріалами європейського рівня та зразка.” – Каже Ольга Дробишева. 

“Знизити швидкість – врятувати життя”

Цього разу Тиждень безпеки дорожнього руху має гасло “Знизити швидкість – врятувати життя”. “Такий тиждень є четвертим і проходить не тільки в Україні, а й в усьому світі. Гасло саме цього тижня, з 8 по 14 травня є “Знизити швидкість – врятувати життя”. Адже зниження швидкості навіть на 5 км/год дає перевагу для врахувати тієї чи іншої ситуації на дорозі”. – Підкреслює головний інспектор Управління безпеки дорожнього руху Тетяна Волошина.

Отже, завдання цього тижня було закликати водіїв усього світу знизити швидкість.
“Як тільки в усіх містах нашої країни запровадять відміну “+20″ або взагалі приймуть європейській стандарт швидкісного режиму (при умові контролю правопорушень та невідворотності покарань) – ми одразу всі побачимо неймовірно велике зниження і кількості загиблих, і інвалідів, і взагалі – кількості ДТП. Дуже суттєве зниження!” – Наголошує Ольга Дробишева. 

18301783_541573936011525_6332481625173483947_n (1)

До 14 травня в Україні проводились тематичні заходи: лекції, круглі столи, а також уроки в школах. Проте чи достатньо таких заходів? Ні! Така робота має вестися постійно.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оголосив про свою підтримку боротьби за безпеку на дорогах. Він доручив керівництву Укравтодору розробити програми безпеки дорожнього руху.  

“Хочу також проінформувати, що перед керівництвом Укравтодору я поставив завдання розробити програму безпеки дорожнього руху, в тому числі спираючись на польський досвід – така програма вже розробляється і найближчим часом буде представлена на засіданні Уряду”. – Написав Гройсман у своєму Фейсбуці. 

Сподіваємось, великі зрушення таки відбудуться!