До кінця 2017 в Україні з’явиться дорожня поліція. Про це заявив Глава Національної поліції України Сергій Князєв. За його словами, зараз триває набір до лав Національної поліції України. На вересень 2017 запланований випуск перших співробітників підрозділів дорожньої поліції. 

«Плануємо у вересні 2017 випустити перші 800-900 працівників, які вийдуть на дороги України і змінять негативну ситуацію з ДТП, яка зараз існує», – зазначив Сергій Князєв і додав, що для запуску дорожньої поліції залишено в резерві близько 250 автомобілів.

Дорожня поліція створюється у складі департаменту Патрульної поліції. Тобто всі вимоги, які покладають на патрульних поліцейських, дійсні і для дорожніх поліцейських, пояснює юрист, експерт групи «Поліція під контролем» Євген Крапивін:

«Дорожня поліція – це будуть окремі  патрульні поліцейські, але з більшою кількістю завдань. –  Прокоментував  Євген Крапивін в ефірі радіо «Промінь». – Як має регулюватися дорожній рух, як відбувається взаємодія з водіями, як оформлюється ДТП, в якому немає постраждалих – усе це в компетенції нової Дорожньої поліції».

За словами експерта, поки зарано говорити про повернення нового ДАІ. Спочатку треба побачити як це працюватиме на практиці. «Зараз на міжміських трасах вже є окремі підрозділи патрульної поліції, але в містах ще немає. Є тільки патрульна поліція. Ідея запровадити дорожній поліцію якраз в тому, щоб в обласних центрах і містах зробити таке розподілення на патрульного пішого і патрульного, який перебуває на дорозі.” – Каже Євген Крапивін.

Голова Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge Ольга Дробишева називає створення дорожньої поліції довгоочікуваною новиною. Але експертку хвилює технічна сторона питання і конкретніші терміни створення: «Зі слів пана Князєва я не почула головної інформації, що має підтвердити реалістичність намірів – як і коли зміниться законодавство та матеріально-технічне забезпечення поліції для реалізації їхніх завдань.

Адже, навіть не експерти, а й пересічні учасники дорожнього руху чудово розуміють, що без відеофіксації правопорушень, достатньої кількості приладів для вимірювання  алкоголю в крові, повноважень спиняти на перевірку та багатьох інших факторів, які сьогодні відсутні – всі наміри боротися з аварійністю залишаться лише словами».

А тим часом на майбутні новостворені підрозділи дорожньої поліції покладаються величезні надії. Очікується, що до кінця 2017 року вдасться змінити ситуацію з високою кількістю ДТП на дорогах, а також порушень правил дорожнього руху в містах і селах.