Актуальність теми безпеки на вітчизняних дорогах не зменшується: за даними Патрульної поліції, з початку року в Україні зареєстрували понад три тисячі ДТП, учасниками яких виявились діти (жертв — майже 150). Причина — незнання правил дорожнього руху, неуважність і, звичайно, порушення правил водіями. Щоб змінити ситуацію, в межах Національної програми з попередження дорожньо-транспортного дитячого травматизму громадська організація Traffic Challenge вже другий рік разом із навчальними закладами пропагує культуру поведінки на дорозі серед дітей та дорослих.

Нещодавно представники ГО оголосили початок Всеукраїнського літературного конкурсу для школярів на тему дорожнього руху «О-бачність» (умови можна прочитати на офіційній сторінці на Facebook). Другою гарною новиною є вихід книжки про правила дорожнього руху для дітей «1000 і один поворот». Це — вже друга частина, а перша мала шалений попит і вийшла накладом у понад 100 тисяч примірників.

«Напередодні новорічних свят ми за допомогою поліції оголошуємо літературний конкурс на тему безпеки дорожнього руху. Приймаємо будь-які історії у довільному жанрі на цю тему. Переможців оголосять після Нового року. Своїми проектами ми хотіли звернути увагу на те, що діти — найбільш незахищені громадяни на наших дорогах. І наше завдання — зробити так, щоб вони були максимально обізнаними з правилами руху, можливими небезпечними ситуаціями і з тим, як діяти в екстремальних обставинах. Про все це йдеться у наших виданнях», — пояснює голова ГО Traffic Challenge та автор книжки «1000 і один поворот» Ольга ДРОБИШЕВА.

За її словами, книжка «1000 і один поворот» має гумористичний контент: віршик на тему дорожнього руху, пояснення правил, цікаві факти та ігри — щоб дитина краще все запам’ятовувала, щоб матеріал викликав інтерес, щоб разом із дитиною до книжки долучалися її знайомі, друзі та батьки. Літературним редактором видання єписьменниця Леся МУДРАК, яка, до речі, й очолить журі конкурсу «О-бачність».

«Коли мені до рук потрапила верстка цієї книжки, я приємно здивувалася: як це дівчина, яка не є професійним філологом, настільки фахово й художньо зуміла подати для дитини і зміст, і всі цікавинки, все ігрове наповнення, — розповідає Лариса Мудрак. — Найбільше для мене важить те, що книжка має достатній художній рівень. Бо іноді відкриєш книжку, захочеш щось почитати дитині, і — відкладаєш. Бо все так спримітизовано, і техніка віршування не дотягує, і помилка на помилці… Я вирішила перевірити на своїй дитині — вона дуже добре сприймала книжку, ставила запитання, а отже, книжка добра, якщо у діток з’являється інтерес. Для діток важливо не так що написано, а як. Думаю, в цієї книжки — велике майбутнє».

У книжці розглянуто ситуації на дорозі, визначені у спеціальному документі Всесвітньої організації охорони здоров’я обов’язковими до вивчення, щоб зменшити рівень ДТП і порушень на дорогах.

«Коли я побачив цей матеріал, був вражений рівнем роботи — і художнім, і ціннісним. Впевнений, що ця інформація уже врятувала і ще врятує не одне життя. Будемо й далі рухатися в цьому напрямку. Нам уже й медики починають телефонувати: пропонують видати щось про профілактику захворювань», — розповідає директор видавництва «Самміт-книга» Іван СТЕПУРІН.

За словами поліцейських, які безпосередньо працюють з дітьми в цій темі, заняття з безпеки на дорогах у школах користуються великою популярністю.

«Один із основних напрямків реформи — зробити так, щоб у поліцейського було мало роботи. Але мало роботи — реактивної, спрямованої на негативні наслідки дій або бездіяльності. Зараз ми переходимо до роботи профілактичної — щоб не боротися з наслідками, — говорить представник Патрульної поліції Києва Андрій ТКАЧОВ. — Сьогодні в чотирьох містах України — Києві, Львові, Івано-Франківську та Одесі — діє пілотний проект «Шкільний офіцер поліції», спрямований на проведення профілактичної роботи з учнями. За підтримки посольства Канади ми вже узгодили з Міністерством освіти і науки й видали методичні рекомендації для проведення 25 занять на тему безпеки на дорогах для дітей різного віку. Ми побачили велику цінність роботи саме з початковою школою. Тепер у навчальних закладах від нас очікують книжок про правила дорожнього руху». 

Джерело: День

Автор: Оксана Миколюк