В Україні затвердили стратегію підвищення рівня безпеки на дорогах на 2018-2020 роки. У цю стратегію увійшли: стандарти проектування будівництва і безпеки на дорогах; швидка медична допомога після аварії; контроль швидкості, технічного стану транспортного засобу; формування поведінки водіїв та пішоходів.

До 2020 року завдяки стратегії рівень смертності на дорогах повинен знизитися на 50%, впевнені в Укравтодорі. Поки українці найчастіше потрапляють в ДТП через перевищення швидкості, порушення правил при обгоні, проїхді перехресть, а також через водіння в нетверезому стані.

Президент Міжнародного ценру безпеки дорожнього руху, доктор Алан Росс назвав для “Traffic Challenge” три важливі проблеми, які потрібно вирішити в Україні негайно і врахувати при втілення стратегії.

Якщо звернути увагу на ці проблеми, рівень ДТП на дорогах суттєво знизиться.

  1. Ремені безпеки. Посилити відповідальність за не використання засобів безпеки в авто. За статистикою, 70 % врятованих життів у ДТП – це паски безпеки. Українці ж переважно не пристібаються за кермом.

  2. Швидкість. У більшості європейських міст і придорожніх поселеннях встановлена швидкість 50 км/год. В Україні найбільший показних смертності пішоходів і велосипедистів у Європі і Азії. Одна з причин – швидка їзда.

  3. Небезпечні місця на дорозі. Це місця концентрації ДТП. Потрібно ідентифікувати ці місця, встановити причину аварій та вирішити проблему за допомогою інженерних рішень.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України погодило без змін проект Постанови Кабінету Міністрів, яким передбачається зменшення гранично допустимої швидкості руху автомобілів в межах населених пунктів.

Проектом передбачається зменшення швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах з 60 до 50 км/год. При цьому з 23 години 00 хвилин до 6 години 00 хвилин у населених пунктах рух транспортних засобів дозволятиметься зі швидкістю не більше 60 км/год.