Міністр поліції Автстралії Трой Грант оштрафував себе за порушення ПДР. Чиновник, перебуваючи за кермом своєї автівки помітив іншого учасника дорожнього руху, в авто якого знаходилася вівця. Міністр “клацнув” своїм смартфоном тварину і виклав пост з фото в Твіттері. Про це повідомляє сайт hyser.com.ua Але підписники гумору не оцінили. Обурені користувачі звинуватили Міністра поліції у порушенні правил дорожнього руху. В Австралії заборонено користуватися смартфонами за кермом, навіть під час зупинки. Тож Міністр, визнавши провину, попросив виписати собі штраф у розмірі 250 долларів. Показово і без скандалу.

Трой Грант

Трой Грант

Чи можлива подібна ситуація на українських дорогах? Навіть якщо і так, то міністр, який наважиться виписати собі штраф, зробить це з метою піару. Ризикнемо припустити, що порушника приїдуть знімати ЗМІ, а стрічки соцмереж в цей день ряснітимуть фото, коментарями та мемами з цієї події.

Це чудово ілюструє розуміння відповідальності там — у далекій Австралії. І значення цього слова для всіх учасників дорожнього руху тут, у нас на Батьківщині.

Голова ГО “Traffic Challenge” Ольга Дробишева називала три ключових фактора, без яких у нас ні міністри, ні прості громадяни ніколи не навчаться бути відповідальними на дорозі.

Така історія, як в Австралії у нас можлива теоретично у майбутньому через 15-20 років, або в минулому – у тоталітарному СРСР. Бо тут головними є три фактора. Перший — це внутрішня культура населення, яку необхідно виховувати з дитинства. Друге — державний контроль. Щоб це трапилось швидко – ми маємо жити в тоталітарній державі. Інакше, щоб побудувати нормальну правову державу, де є достатня кількість приладів для контролю на дорогах та достатня кількість високопрофесійних поліцейських з необхідним обсягом повноважень, треба не менше 10-15 років. І третій фактор – це відсутність корупції. Ми маємо зараз навчатися і виховувати нове покоління, яке буде іншим, відповідальнішим: нове покоління водіїв, пасажирів та пішоходів, і нове покоління політиків.”

texting-while-driving-628-1

Міністр поліції Австралії Трой Грант мало того, що заплатив штраф, так ще й публічно вибачився. До речі в Австралії не можна писати або диктувати повідомлення на телефон, робити фото і відео, користуватися соцмережами в автівці. Та що там казати — навіть тримати телефон в руках, коли ти за кермом, ЗАБОРОНЕНО. Водій може лише передавати телефон пасажиру, якщо це потрібно. Але місцеві закони дозволяють слухати музику зі смартфона, дзвонити і відповідати, користуватися навігацією лише в тому випадку, якщо телефон закріплений в спеціальному тримачі.