Як навчити свою дитину правилам безпеки дорожнього руху, як діяти при ДТП і які небезпеки чатують на водіїв та пішоходів на дорозі. Цьому навчатимуть на тренінгах “Відповідальні батьки”, які стартували при жіночих консультаціях і пологових будинках. Так в Україні вперше на загальнонаціональному рівні реалізується комплексна навчальна програма з безпеки дорожнього руху (БДР) для майбутніх та молодих батьків.

Тренінги “Відповідальні батьки” ініційовані та реалізуються Національною програмою з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge за підтримки МОЗ України та, зокрема, головного акушер-гінеколога України, доктора медичних наук, професора В’ячеслава Камінського.

“В плані безпеки ми на сьогодні катастрофічно відстали від усієї розвиненої Європи. На стільки, що у нас в день гине більше людей, ніж наприклад в Швеції чи Данії за рік. Українці щоденно нехтують правилами дорожнього руху та нормами безпеки, а більшість людей уявлення не мають про очевидні життєво необхідні факти з БДР.” – Розповідає координатор проекту Traffic ChallengeОльга Дробишева.

Ініціатори тренінгів “Відповідальні батьки” розробили навчальну методичку, де доступно роз’яснені важливі моменти безпеки дітей та батьків на дорозі: з якою швидкістю вилітає подушка безпеки? Чому не можна тримати в машині дитину на руках? До якого віку дитина повинна їздити в автокріслі? Чому варто одягати дітей у яскравий одяг? Які об’єкти на дорозі заважають водію вчасно побачити дитину? Які травми найчастіше отримує дитина-пішохід? За скільки метрів видно дитину зі світловідбиваючими елементами на одязі та без? Які ризики кермування для вагітних? В чому різниця надання невідкладної допомоги дитині та дорослому?

На тренінгах “Відповідальні батьки” ми робимо акцент на безпеці дітей на дорозі. – Каже директор Центру спеціальної підготовки Олег Картавий. – Адже ми звикли гордо називати себе європейцями і слідувати європейському досвіду. Ми працюємо на європейські компанії, їздимо в авто, виробленому в Європі, знаємо іноземні мови. Але на справді всі ці факти не здатні зробити нас європейцями. Тому що європеєць — це людина, яка знає що таке соціальна та особиста безпека. Якщо ми не сідаємо п’яними за кермо, то ми не ризикуємо життям інших і збільшуємо соціальну безпеку. Якщо ми будемо асоціювати себе з людиною, яка має рівень культури безпеки, тільки тоді ми в праві називати себе європейцями”. – Наголошує Олег Картавий.

Тренінги “Відповідальні батьки” пройдуть по всій Україні. “Наше завдання достукатися до кожного батька або матусі. – Каже Ольга Дробишева. – Ми в кожній області України плануємо організувати по 5 тренінгів. На них тренери та спеціально навчені волонтери будуть навчати психологів, педагогів, соціальних працівників, медиків — усіх тих, хто працює з батьками та дітьми. Тобто ми проводимо навчання тих, хто навчиться і далі проводитиме це навчання серед своєї цільової аудиторії. На нашу думку це є найбільш ефективний шлях для того, щоб максимально розповсюдити інформацію і цей проект”.

Тренінги “Відповідальні батьки” стартували зі Львова. Тому що за статистикою Львівська область є одним із проблематичних регіонів за рівнем загибелі у ДТП і дітей, і дорослих. А також місцева влада підтримує впровадження тренінгів. Понад 50 працівників медзакладів, педагогів та психологів вже пройшли цей навчальний курс.

Наступний — Київ. Ще 4 тренінги пройдуть у столиці. “У нас сильна підтримка у медичних закладах. – Пояснює Ольга Дробишева. – Найближчим часом ми оголосимо де буде проходити наступний захід на наших сторінках у фейсбуці і на сайті trafficchallenge.com.ua. До нас приєднуються представники поліції, бо у них запустилася програма “Шкільний офіцер поліції” (ШОП), за допомогою яких ми хочемо імплементувати тренінги у систему освіти дітей.