Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge» спільно з Національною поліцією України вперше в рамках Десятиріччя дій по забезпеченню безпеки дорожнього руху 2010-2020 років, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН, оголошує літературний конкурс для дітей з правил безпеки дорожнього руху “0-бачність”.

За даними Нацполіції, за 2016 рік скоєно 154,5 тисяч ДТП, у яких загинуло 3187 чоловік, в них 172 дитини загинуло та 3823 дитини травмовано. При чому у ДТП, скоєних з вини дітей (600) загинуло 13 дітей (на 70,5 % менше, ніж у попередньому році) та 389 травмовано (на 48,6 % менше, ніж у попередньому році ), тобто з вини дорослих гине у 13 разів більше дітей, ніж з вини дітей.

“Конкурс “0-бачність” – це унікальний спосіб сфокусувати увагу дітей та їхніх дорослих близьких (що дуже важливо з огляду на наявну статистику ) на проблематику безпеки дорожнього руху, сформувати повагу до тих, хто вчить та виконує ПДР, змінити суспільне легковажне ставлення до травматизму на дорогах України на більш свідоме та відповідальне. – Пояснила координатор “Traffic Challenge” Ольга Дробишева. – Неформальна головна ідея конкурсу “Хто краще знає ПДР, той крутіший”, бо він отримує подарунки, бо його публікують, бо його перемогу у Національному конкурсі відзначають у школі, бо ним хваляться рідні, батьки перед своїми друзями та інші батьки ставлять у приклад своїм дітям.”

Для участі у конкурсі запрошуються учні, які навчаються у середніх загальноосвітніх закладах України з 1 по 11 клас включно.

Дітям треба написати літературний твір будь-якого жанру (вірш, казка, байкаоповіданняповістьроманновела) та типу (поезія або проза) на тему безпеки дорожнього руху.

У творі рекомендовано висвітлення наступних питань:

  1. Обачність – головне правило виживання на дорозі?
  2. Чому діти мають знати правила дорожнього руху?
  3. До чого призводить недотримання правил дорожнього руху?
  4. Чому коли дорослі порушують правила дорожнього руху – це небезпечно для дітей?
  5. Чому той, хто порушує правила дорожнього руху – злочинець?
  6. Як би я був (була) Президентом, як би я карав (карала) порушників безпеки на дорозі?
  7. Як я завадив порушенню правил дорожнього руху?
  8. Я – був (була) свідком ДТП. Чого мене це навчило?
  9. Як перевиховувати дорослих, що порушують правила дорожнього руху?
  10. Чому у Європі менше людей гине та травмується у аваріях на дорозі?
  11. Чи соромно сучасній людині не знати правил дорожнього руху?
  12. Чи є різниця між бандитом та порушником правил дорожнього руху, який травмував чи вбив людину?

Роботи потрібно надсилати на електронну скриньку: obachnist@gmail.com у форматі .doc (текстовий файл у програмі Microsoft Word) – для учнів 1-11 класів,
або у форматі .
pdf (фотографія або скан-копія рукопису), jpeg (фотографія рукопису) – можливо лише для учнів 1-4 класів.

Останній термін подачі робіт: 10 лютого 2017 року, а результати оголосять 22 лютого.

До журі конкурсу увійшли: Леся Мудрак (голова журі) — письменниця, філолог, перекладач, критик, громадський діяч, Іван Степурін – директор та засновник видавництва «Самміт-Книга», Ольга Дробишева – координатор Національної програми «Traffic Challenge», автор книжок для дітей з безпеки дорожнього руху «1000 та 1 поворот», Катерина Белугіна – інспектор Патрульної поліції, керівник проекту «Шкільний офіцер поліції».

Призи:

  1. Велосипед – «Найкращий серед усіх»
  2. В кожній з трьох віковій категорії (1-4 клас; 5-8 клас; 9-11 клас):

I місце – ноутбук.

II місце – заохочувальний приз.

III місце – заохочувальний приз.

Спеціальний приз від Traffic Challenge – школі, яка виховала переможця (I місце) – набір світлоповертаючих жилетів для проведення екскурсій зі школярами та книги з безпеки дорожнього руху «1000 та 1 поворот» (50 шт).

  1. Спеціальні призи від партнерів.

  2. Оприлюднення твору у засобах масової інформації.