Після закінчення школи, якщо введуть предмет “Правила дорожнього руху”, учні повинні будуть отримувати водійські посвідчення.

Подібна петиція з’явилася на офіційному сайті президента України. Її автор – Кулібаба В.С – пропонує включити в обов’язкову шкільну програму вивчення правил дорожнього руху, а також дозволити в майбутньому всім випускникам отримати водійські права відразу після випускних іспитів.

Поки за петицію проголосувало 44 українця. Але зважаючи, що ДТП з вини дітей, які не знають ПДР, постійно стаються, цілком логічно з боку держави робити кроки в освіті — запроваджувати подібні предмети і проводити більше превентивної діяльності.

Активісти Національної програми з дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge ще два роки тому наголошували на необхідності шкільної освіти з ПДР.

До речі в деяких українських школах в 90-х роках викладали “ПДР”, як окремий шкільний предмет, після чого випускники здавали іспити і отримували права.

Школа повинна давати базові знання для адаптації людини у навколишньому світі, і в першу чергу знання про безпеку. Не тільки водія, а й пасажира та пішохода. Це має бути окремий предмет. – Каже голова Traffic Challenge Ольга Дробишева. – У нас є партнери з прибалтійських країн, де було зроблено величезний стрибок в питанні БДР. Там – діти вчать правила дорожнього руху з першого класу. У них навіть є окремі практичні зошити, типу таких, у яких першокласники вчаться галочки малювати, рахувати. Так от у них є такі ж зошити з безпеки дорожнього руху, де вони малюють свій шлях до школи, вивчають знаки дорожнього руху, які зустрічають. І це обговорюється на уроках. І таким чином ми готуємо не тільки водіїв, а й пішоходів. У нас є проблема — велика кількість дітей гине на дорогах. І ми розуміємо, що зазвичай найголовніша проблема – це оточення – тобто незнання правил дорожнього руху дорослими і батьками, які не навчили дитину бути обережною, це і призводить до трагічних ситуацій на дорозі”.

Що ж до отримання школярами прав, то тут звісно права на помилку не повинно бути. Випускник має досконало знати теорію і практику. Чи доцільно видавати водійські права? Тільки за умови наявності найвищого балу. “І на справді якщо дитина вчить ПДР 10 чи 11 років в школі, то вона може бути кращим водієм, ніж ті сьогоднішні водії, що купили права і правила ніколи не вчили”. – Вважає Ольга Дробишева.

У піраміді людських потреб – піраміді Маслоу – безпека іде одразу ж після фізичних потреб, перед соціальними. Тобто в першу чергу людину необхідно навчити як безпечно пересуватись дорогами – це сьогодні базові знання, тому пріоритетність навчання безпеці дорожнього руху у сучасній школі – безперечна.