Нардепи пропонують ввести штраф за відсутність в автівках спеціальних крісел для перевезення дітей. У Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроект №6720 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо безпечного перевезення дітей в автотранспортних засобах)”.  

Зокрема, пропонується накладати штраф на водіїв, які перевозять в авто дітей без автокрісла, яке б відповідало вазі та зросту дитини (від 0 до 5 років), а також при перевезенні в авто дітей від 5 до 12 років без автокрісел, відповідних вазі та зросту дитини, а також “інших засобів (спеціальних подушок для сидіння, додаткових сидінь), що дозволяють безпечно пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією транспортного засобу”, – йдеться у законопроекті.

Штраф ініціатори пропонують ввести від п’ятнадцяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Голова ГО Traffic Challenge Ольга Дробишева вважає, що штраф спонукатиме батьків серйозніше підходити до безпеки дитини в авто: “У нас в законодавстві є норма, що треба встановлювати автокрісла, але немає покарання за те, що ця норма батьками чи родичами, які перевозять дітей в авто, не виконується. І законопроект покликаний ввести саме покарання за недотримання цієї норми. Ми не думаємо, що це швидко змінить катастофічну ситуацію з дитячим травматизмом і смертністю на дорогах. Але на багатьох людей все ж таки впливає фінансове питання. Я хотіла б вірити, що цей законопроект буде проголосований одностайно”.

Ольга Дробишева наголошує, що у Європі питання безпеки дитини в авто — вирішене. Там існує система штрафів, бо експлуатація дитячих автомобільних крісел є обов’язковою вимогою для водіїв з дітьми. 

Як показують дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, використання в автівках дитячих крісел знижує смертність серед дітей у ДТП на 54%, а ризик отримання травм – на 70%.

У тренінгу “Відповідальні батьки”, розробленому Національною програмою з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді, зокрема, ми нагадуємо та наголошуємо на необхідності використання автокрісел, розповідаємо , як правильно підібрати та де, чому і як треба встановлювати ці крісла (наприклад, малюків до року необхідно возити в автокріслі тільки спиною до ходу руху).

Які ж бувають автокрісла?

Автокрісла діляться на 4 типи в залежності від віку та маси тіла дитини. Це: 0+, 1, 2, 3.

0+ – крісло для новонароджених. Тут є свої паски, що кріпляться в 5-ти точках.

1 – крісло для дітей 9-18 кг. Тут є свої паски, що кріпляться в 5-ти точках.

2 – крісло для дітей 15-25 кг. Використовуються автомобільні паски безпеки.

3 – крісло для дітей 25-36 кг. Використовуються автомобільні паски безпеки.

На наших тренінгах ми також демонструємо , що трапляється з тими, хто не виконує цих елементарних правил. Адже дуже важливо, окрім норм та правил, прививати людям розуміння сутності всіх цих вимог – це значно ефективніше в довгостроковій перспективі.