У Музеї історії Києва відбулась передаукціонна виставка “Блюзові фрази” художника, музиканта, актора Івана Денисенка. На жаль, без самого автора.  Ще за життя Іван та активісти ГО Traffic Challenge хотіли втілити проект, покликаний підвищити рівень культури на дорозі, а, отже, врятувати життя людей. Зараз ми вже на старті до втілення його.

А саме, в рамках ІІІ етапу “ДіяТи” Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge, ми готуємось до запуску пілотного проекту тренінгового центру для дітей з безпеки дорожнього руху. Кошти на обладнання такого центру ми будемо збирати в тому числі і на благодійному аукціоні.

Це перший в Україні аукціон, який спрямований саме на допомогу в підвищенні безпеки дорожнього руху.

Долучитися до цього масштабного проекту просто. Якщо ви бажаєте придбати картини, зв’яжіться з організаторами аукціону та зареєструйтеся за номером: +38 050 735 73 31 або надішліть запит на пошту drawbysheva@gmail.com чи у групу Traffic Challenge у Facebook. Організатори повідомлять вас про час і місце проведення аукціону.

Ви можете також допомогти проекту, поширивши цю інформацію на своїх сторінках в соцмережах.

Всі картини серії «Блюзові фрази» описують пісні 20 сторіччя. У цих картинах те, що любив понад усе Іван Денисенко — блюз та рок. Цією серією Іван закликає глядача, який постійно знаходиться у пошуку чогось нового: «У пошуках нового ми втрачаємо роки життя. Бажаю Вам у пошуках нового не забувайте того, що було. Воно дуже гарне. Воно актуальне».

Напис на кожній картині серії «Блюзові фрази» – не пояснювальний напис, це – частина картини.

З виставки "Блюзові фрази"

З виставки “Блюзові фрази”

Опис і вартість картин, які можна буде придбати на благодійному аукціоні, такі:

Mississippi Sheiks – I`m Sitting On Top Of The World

(Cтартова ціна для продажу на аукціоні – 400 $.

Якщо ви бажаєте придбати цю картину зв’яжіться з організаторами аукціону та зареєструйтеся за номером: +38 050 735 73 31 або надішліть запит на пошту drawbysheva@gmail.com чи у групу Traffic Challenge у FacebookОрганізатори повідомлять вас про час і місце проведення аукціону.)

Це перша картина з серії «Блюзові фрази», яка була придбана для благодійного аукціону.

Є альбом гурту Deep Purple «Slaves and Masters» (Раби та майстри), у якому музиканти поділили людей на категорії господарів та їхніх слуг. Кожен намагається в чомусь у своєму світі бути господарем.

«Ми любимо панувати і господарювати – це наша мета. В когось вона явна, а в когось потайна», – Іван Денисенко.

Особливістю картини є те, що вона має найбільш виразний вигляд, коли позаду неї є світло.

Louis Armstrong – Basin Street Blues

Це – єдина картина серії «Блюзові фрази», яка була на намальована замовлення, де назва та музикант були обрані замовником. Всі інші картини – створені виключно за задумом самого Івана Денисенка.

Луї Армстонг – це локомотив джазу. На картині – копія знімку реальної вулиці Bassin Street, Луї та його слухачі з минулого у вигляді медуз.

Bob Dylan- Knockin’ on Heaven’s Door

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 1000 $)

«Напередодні свята Воскресіння Христового я завершив цю картину. Вірю в те, що наші душі після смерті перетворюються в таких гарних лелек. Лелеки прямують до небесних врат, де знаходять світло», – Іван Денисенко.

Лелеки або журавлі – приносять не тільки дітей, але й символізують душу людини. Люди вірили, що колі ці птахи оселялись неподалік дому – то були душі предків, що охороняють них.

Коли Іван презентував цю картину, він сказав, що журавель на передньому плані – то він, то його душа. Картина була презентована за декілька місяців до його смерті.

Deep Purple – Lazy

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 500 $)

Основа для сюжету картина – сутичка між музикантами Дип Пьорпл, коли гурт був на межі розвалу. Річі Блекмор не хотів грати із Яном Гіланом, в результаті чого в обличчя Яна полетіла тарілка спагеті.

«Решта, спостерігаючи цю сцену, думали, що Ян зараз Річа вдарить. Родж сказав, що в той момент життя великого гітариста була в реальній небезпеці. Але Яну вдалося пречудовим чином впоратися з собою і піти в ванну. Слізна істерика трапилася вже там».

З виставки "Блюзові фрази"

З виставки “Блюзові фрази”

Ray Charles – I’ve Got A Woman

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 500 $)

Картина про чоловіче щастя: жінки та алкоголь

«Рей співає про ідеальну жінку яка завжди з ним поруч.,І грошенят вона дасть ,і захистить коли треба,і в хаті попорає. Але їй одній буде важко ,тому намалював Рею цілий гарем. Дівчата гарні, немов келихи з шампанським, тому і келихи як порівняння. Келихи з шампанським вигадала чудова Де Помпадур,тому не дивно що в мене така фішка вийшла», – Іван Денисенко.

Muddy Waters – Catfish Blues

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 500 )

«Well I wish I was a catfish,

Swimming in, lord, the deep blue sea.

I’d have a, all you pretty women,

fishin’ after me»

(«Я б хотів бути сомом, Що плаває в глибокому синьому морі, Я б мав усіх чарівних жінок. Зловив би їх.»)

Цей рядок спонукав Івана Денисенка до створення картини. У ролі такого собі Нептуна, виконавець і автор пісні – Muddy Waters. І він намагається цим тризубом і сіткою зловити чарівних русалок, сидячи на дельфіні.

В деяких варіантах ця пісня відома як Rolling Stones. Це пісня, на честь якої назвалися легендарні The Rolling Stones і також відомий однойменний музичний журнал.

Buddy Guy – Damn Right Ive Got The Blues

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 800 $)

Картина, за словами автора, більше про самого Бадді Гая, аніж про пісню. На картині – сутність назви пісні, а не зміст. Коли він грає, кожна нота, кожен звук Бадді Гая – просякнутий живою електрикою. Коли він грає – він щасливий та посміхається. Метелик – це нотка лірики та символ подвійності усього.

The Doors – Roadhouse Blues

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 500 $)

Музика гурту була повна різних образів, деякі з яких художник намагався втілити: Змій, якому поклонявся Моррісон, стіна – символ міста, від якого Моррісон намагався втекти, Моррісон палає, як свічка, що він і робив за життя.

«Біля одного клубу побачив графіті з пальмами на стінах,одразу виникла ідея зобразити палаючого Джима Моррісона. За моїм задумом Джим напився у клубі і тепер тікає подалі від шаленого міста. Та ця втеча всього лише уявна, джунглі існують лише у вигляді графіті на стінах,музика туземців лише в голові Джима. Місто оточує бідолашного поета, Змій, якому так довго поклонявся Моріссон, не порятує, і жінки лишаються позаду. Кінець уже близько!!! Палай, Моріссоне, ти чарівний !!!!», – Іван Денисенко.

Led Zeppelin – Black Dog

(стартова ціна для продажу на аукціоні – 700 )

На картині – пісня про жінок в житті чоловіків. Іван не багато коментував цю картину. Він лише зазначав, що втілив, як ні в якій жодній іншій картині серії саму сутність сюжету пісні, а також надав майже реалістичну схожість музикантам.

image1

Про Івана

Іван Денисенко – він же Ivan БлюZ – людина багатьох талантів!

Люди, пов’язані зі сферою образотворчого мистецтва, знають Івана передусім як талановитого художника, небагато хто знає про його акторський талант та спроби на театральному поприщі (зокрема Іван був задіяний у виставі Леся Подерев’янського “Павлік Морозов”, в епізодичних ролях знімався в російських фільмах “Я знаю, что вы не сделали этим летом” режисера Юрія Бакуна, “Матч” Андрія Малюкова, а також в рекламі та інших проектах), проте ми зосередимо свою і вашу увагу саме на музичному таланті цієї людини.

Іван народився у місті Васильків, що на Київщині. Змалку, оточений мальовничою природою та наповнений любов’ю рідних, він прагнув до прекрасного і хотів ділитися красою з іншими. В три роки хлопчик почав малювати. Мабуть, неабиякий вплив на нього справив дідусь – Михайло Іванович Денисенко, який був досить відомим художником-керамістом і часто водив маленького Ваню на художні виставки.

Підрісши, Іван згодом усвідомив, що зовнішньо відрізняється від однолітків (через рідкісну хворобу), вчителі навіть радили відправити хлопця у спецзаклад для важковиховуваних дітей. На щастя, батьки Івана, як і він сам, не боялися жодних труднощів і вирішили інакше.

Взагалі кожен, кому вдалося поспілкуватися з Іваном хоча б раз, одразу відмітить його компанійськість, неординарний погляд на речі та надзвичайну енергійність і позитив!

Повертаючись до музики, варто сказати, що рок-н-ролл завжди був у серці Івана і сьогодні це не тільки ще один прояв творчої натури цього обдарованого парубка, але й невід’ємна частина його життя. Ось уже більше шести років Ivan БлюZ дарує всім слухачам позитивні емоції, шалений заряд енергії та сил для боротьби з сірими буднями!

Іван Денисенко – це людина, в якій харизма Фредді Кінга поєдналася з потужними впевненими рифами Річі Блекмора. Адже саме ці музиканти стали його улюбленцями та взірцями у блюз та рок-музиці. Слухаючи записи Блекмора, Іван самостійно навчився грати на гітарі і з 2003-го року не розлучається з нею, хіба тільки змінюючи її на пензель та фарби.

А розпочався музичний шлях Івана в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, де він навчався. Помітивши хист молодого хлопця не лише до малювання, але й до співів, керівник студентського хору запросив його до народної академічної хорової капели НАН України «ЗОЛОТІ ВОРОТА». Саме тут розкрився і зазвучав сильний та глибокий голос Івана, саме тут він познайомився з іншими талановитими студентами, які підтримали його у прагненні грати блюз та рок-н-ролл.

Чому блюз? Мабуть тому, що блюз – це музика найдушевніша, найбільш щира. Це музика проста і водночас дуже глибока. У ній переплітаються насолода і біль, пристрасть і сум. Блюз – це музика про життя, з усіма його радощами та розчаруваннями, здобутками і втратами. Це все те, що є в кожному з нас. І все це було в Івані.

Іван був переконаний, що музика повинна дарувати людям приємні емоції і звільняти від будь-яких умовностей, ярликів, вона дозволяє бути самим собою. Саме тому кожен концерт Ivana Блюza – це феєрія позитивних емоцій, це шалений рок-н-ролл, тужливий блюз або класика року.