З 1 січня дозволена швидкість руху у населених пунктах зменшена до 50 км/год. Європейською практикою доведено: чим нижча дозволена швидкість для авто в містах, тим нижча смертність на дорогах. 

Обмеження швидкості встановлять не на всіх ділянках міст та селищ, а лише у конкретно визначених місцях, які є потенційно аварійно небезпечними. А от наприклад на проспекті Бажана чи Перемоги, що у Києві, водіям дозволять їздити швидше.

Чи приживеться нововведення в Україні? Голова ГО Traffic Challenge Ольга Дробишева вважає, що без належного контролю за порушеннями це правило не запрацює: “Зниження обмеження швидкості до 50 км/год – це нормальна європейська практика з огляду на те, що ми зараз гармонізуємо наше законодавство в сфері безпеки на дорозі до європейських стандартів.

Але реальна проблема, і тут зі мною погодиться більшість експертів в галузі БДР. Це проблема відсутності дієвих інструментів здійснення контролю за цією нормою, а саме – відсутність відеофіксації швидкості. Без неї ані зниження швидкісного режиму, ані підвищення штрафів залишатимуться лише словами на папері та в пресі. – Вважає Ольга Дробишева. – Це також напряму стосується і цілої низки інших правопорушень на дорозі: перетин подвійної суцільної, проїзд на червоне світло, розворот в недозволеному місці, тощо”. – Додає експертка.

зміна швидкості

Про те, як це працюватиме та коли почнуть діяти нові штрафи, розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький«Щоб були нові штрафи, необхідно вносити зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, для цього необхідне рішення ВР. На даний момент внесено зміни на рівні постанови Кабміну в правила дорожнього руху. Тому  для підвищення відповідальності – штрафів — ми очікуємо прийняття законопроекту – пакету змін у сфері безпеки дорожнього руху, який було запропоновано міністром внутрішніх справ, підтримано урядом і подано до парламенту». – Пояснив Білошицький, пише Громадське радіо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, зменшення максимальної швидкості всього на п’ять відсотків скорочує кількість смертельних ДТП на 30 відсотків.