Кожен п’ятий водій в конктретний проміжок часу користується мобільним телефоном за кермом. Такі результати оприлюднила кампанія “За безпечні дороги”, промоніторивши ситуацію з дотриманням ПДР на дорогах України.

Варто наголосити, що такі результати стосуються саме конкретного проміжку часу. Бо реально, якщо взяти не певний короткий проміжок часу, а проаналізувати ту ж групу людей, але в більш довгому часовому проміжку, наприклад, декілька днів, – то вийде, що практично всі водії використовують телефон за кермом.

Як показало дослідження, 18,6% водіїв відволікалися на мобільні телефони. Понад 62% водіїв тримають телефон біля вуха, 25,8% – тримають телефон у руці, 11,5% – користувалися телефоном, який був закріплений на передній панелі авто біля керма.

Тобто будь-яке відволікання під час керування авто збільшує можливість ДТП у 4 рази,  а відволікання на текстові повідомлення у 20 разів збільшує ймовірність потрапляння у ДТП.

Голова національної програми Traffic Challenge та експерт з БДР Ольга Дробишева нагадала про фактори ризику, які спричиняють ДТП. Українці не пристібаються, перевозять дітей не в автокріслі, перевищують швидкість, а також зловживають користуванням мобільних телефонів за кермом.

Саме тому в третьому етапі роботи програми Traffic Challenge “ДіяТи” запланована рекламна кампанія, яка покликана нагадати учасникам дорожнього руху про ці фактори ризику.

Більшість водіїв реально не усвідомлюють того, на скільки це є небезпечно. Такі водії створюють загрозу і для себе, і для своїх пасажирів (а це, найчастіше, не чужі люди), і для інших водіїв, і для пішоходів. – Каже Ольга Дробишева. – Тому саме цього року ми запланували велику рекламну кампанію, аби нагадати водіям про небезпеки на дорозі.

Дані цього дослідження можуть допомогти нам у створенні цієї кампанії. Дуже сподіваємось на розуміння та підтримку з боку мобільних операторів. Адже відомо, що в усьому цивілізованому світі такі рекламні кампанії активно фінансують та просувають саме мобільні оператори, що свідчить про їх високу соціальну відповідальність”. – Наголосила голова Traffic Challenge. 

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року у містах України запровадили обмеження швидкості до 50 км/год.