49 столичних шкіл почали отримувати 50 комплектів світловідбиваючих жилетів від Національної програми з протидії дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді TRAFFIC CHALLENGE.

Які загальньоосвітні навчальні заклади отримають світловідбиваючі жилети обирала Національна поліція України. Серед критеріїв відбору — біля цих шкіл мають бути небезпечні ділянки проїзду автомобілів.

Таким чином Traffic Challenge реалізовує проект “Прояви себе” у рамках ІІІ етапу програми “ДіяТи”.

“Проект “Прояви себе” з росповсюдження світловідбиваючих жилетів у школи – це насправді проект з розповсюдження культури”. – Підкреслює голова ГО Traffic Challenge Ольга Дробишева.

“Лише уявіть: ми створюємо іншу реальність довкола. Діти, що змалечку чують про те, як працюють світловідбивачі і які носять жилети, флікери, інші світлоповертаючі елементи – це вже інакше покоління. Уявіть, ми заходимо до класів та питаємо дітей: “Що треба мати, щоб бути помітним на дорозі?”, а діти 1, 2, 3 класів наперебій викрикують нам: “Флікери, катафоти, ліхтарі, свтлоповертачі, світловідбиваючі жилети!” І це вже реальність”.

У світловідбиваючих жилетах діти стають значно помітніші для водіїв. В деяких європейських країнах  (наприклад Фінляндії) носіння таких жилетів дорослими у несприятливі погодні умови – це обов’язкова умова, яка прописана у правилах дорожнього руху.

Cвітловідбиваючі жилети для кожного пасажира в машині обов’язкові в Італії, Франції, Словаччині, Угорщині, Польщі. У Словаччині, зокрема, бажано мати по жилету на кожного пасажира і ці жилети  повинні лежати в салоні, а не в багажнику. За відсутність світловідбиваючих жилетів штрафують в Австрії та Німеччині.

“Уявіть, коли “водій-лихач”, або “водій-зраданавколозрада” їде і бачить організовану групу дітей в жилетах, що йде вздовж дороги. І це – вже реальніть! Уявіть педагогів, що працюють у шкільних закладах та мріють про впровадження європейських іновацій, дійсно хочуть виростити покоління з кращими цінностями – а тут їм дають інструменти: “Ось Вам жилети, ось – книжечки, і ось Вам тренінг за останнім словом у галузі дорожньої безпеки”. Безперечно, це надихає”.

Активісти запевняють, такі жилети мають мати усі школи. А з розвитком культури безпечної поведінки пішоходів, усі школи захочуть мати подібні жилети: “А тепер уявіть батьків зі шкіл, яким не вистачило наших жилетів (оскільки наше фінансування обмежене, ми не можемо забезпечити жилетами всі школи) – як вони тиснутимуть на педагогів, на районо, на адміністрації… на владу. І влада буде змушена (а може і рада, бо, напевне є там і такі, що прагнуть змін, але не наважуються) замовити та забезпечити школи новими жилетами. Саме так відбудовується країна, саме так утворюється нове суспільство та починаються глобальні зміни. Ось що таке проекти Traffic Challenge – це поштовх до розвитку та вдосконалення. Штовхаймо, друзі! Спільно та наполегливо!” – Відзначила Ольга Дробишева.

Світловідбиваючі елементи на одязі – це найоптимальніше і ефективне рішення для пішоходів особливо в негоду або у темну пору доби. Якщо у людини є світловідбиваючий елемент, він буде вдвічі помітніший водію, ніж людина без таких елементів. У світловідбиваючих жилетах діти стають яскравими і помітними водіям. Носіття таких жилетів школярами під час шкільних прогулянок за межами загальноосвітнього закладу при масовому переході дороги – європейська практика.

Також нагадаємо, що у 2017 році команда активістів Traffic Challenge провела 16 тренінгів “Відповідальні батьки” у Києві, Дніпрі Харкові, а також в Івано-Франківську, Хмельницькому та Кривому Розі.

Наводимо список шкіл, які отримали світловідбиваючі жилети в рамках проекту “Прояви себе”:

100 ліцей, 193 школа, 45 школа, 257 гімназія, 71 школа, 46 школа, 318 гімназія, 60 школа, 149 школа, 161 школа, 99 школа, 14 школа, 265 школа, 224 школа, 258 школа, 158 школа, 266 школа, 302 школа, 255 школа, 305 школа, 127 школа, 232 школа, 170 школа, 231 школа, 18 школа, 20 школа, 292 школа, 294 школа, 308 школа, 276 школа, 152 школа, 154 школа, 50 школа, 230 школа, 206 школа, 281 школа, 76 школа, 97 школа, 169 школа, 172 гімназія, НВК “Школа-ліцей №38, 84 школа, Ліцей міжнародних відносин 51, 88 школа, 15 школа, 59 школа, 150 школа, 85 школа, 241 школа.