У Центрі розвитку дитини, де займаються з дітками з особливими потребами, святковий передноворічний ранок. Активісти з громадської організації з протидії дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge приїхали дарувати подарунки. Солодкі і навчальні. Книжка “1000 і 1 поворот” Ольги Дробишевої — це веселі віршики, які доступно пояснюють правила дорожнього руху.

Діти з особливими потребами – також є учасниками дорожнього руху. Тож для них на певному етапі життя – соціалізація стає головним етапом.

У Центрі розвитку дитини навчається 62 дітей (11 груп) з особливими потребами: діти з синдромом Дауна, аутисти, з затримкою психічного розвитку тощо. Основна методика навчання дітей у цьому центрі – каністерапія.  

У світі такий вид лікування та реабілітації – звичне явище, в Україні — це не дуже розповсюджений метод. Принаймні поки що. Каністерапія — це лікування за допомогою спеціально навчених собак. В Україні закладів, де використовують каністерапію, не багато, переважно вони приватні або працюють як громадські організації. А єдиний на всю країну державний дошкільний навчальний заклад, де використовують каністерапію та інші інноваційні методи, знаходиться у Києві.

Як державний він існує лише з вересня 2016 року на базі Центру розвитку дитини “Я плюс сім’я” . Така взаємодія двох структур: держави та громадської організації “В дитячих долонях” дозволила зайнятись унікальними методиками і утримувати штат кваліфікованих працівників, які працюють не на волонтерських засадах, пояснює Юрій Петренко, голова Центру розвитку дитини “Я плюс сім’я”: У державній структурі використати інноваційні методи розвиваючого впливу важко, а за допомогою громадської організації такі інновації вносити легше. Сукупність цих методик дає результат: діти починають розмовляти спочатку жестами, потім вербальні звуки: склади, слова, речення. Включається друга сигнальна система, інтелект. Це те, чого ми добиваємося. Дитина починає мислити не образами, а словами. Потім дитина може йти у інклюзивні групи дитячих садків і там готуватися до школи”.

15541435_1258248704234549_578586771159617776_n

Усі діти можуть за допомогою каністерапії спілкуватися із собаками. В садочку живуть двоє лабрадорів. “Ми займаємось системою надання каністерапевтичної допомоги уже 10 років. Собака у нас партнер по грі. – Розповідає каністерапевт Валерія Кукса. – Розвиток ігрової діяльності – це головна задача в корекційному процесі дітей дошкільного віку, гри повинно бути багато”.

15589917_1258248780901208_7554046190452932603_n

Ліана Олійник, заступниця голови правління ГО “В дитячих долонях”, займається організаційними питаннями, а також пошуком коштів для втілення в життя ідей (в тому числі і утримання собак, зарплата каністерапевтам) та нових методик (держава взяла на себе оплату не всіх методик). Один із способів збору коштів — аукціон. Кабінет директора Юрія Петренка увесь в картинах. Це полотна подарували садку київські художники. Активісти влаштовують аукціони. Ліана Олійник каже, коштів все одно не вистачає, але допомагають ще благодійники.

Активісти з громадської організації з протидії дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge теж вирішили не залишатись байдужими. Одним з головних подарунків – стала книга, яка допоможе цим дітям адаптуватися до життя поза садочком. Книжка “1000 і 1 поворот” Ольги Дробишевої — це веселі віршики, які доступно пояснюють правила дорожнього руху. Такі віршики патрульна поліції спільно з Traffic Challenge розповсюджує по всім школам і садочкам. Діти з особливими потребами також мають знати про небезпеки на дорозі: Ці дітки також є учасниками дорожнього руху. У нас є велика проблема соціалізації цих дітей. – Каже голова ГО Traffic Challenge Ольга Дробишева. – Через деякий період діти виходять в реальне життя і мають жити нормально, мають знати необхідні правила безпеки і тому ми роздаємо їм такі ж книжки, як і усім діткам”.

15589556_1258404970885589_3533035300432929403_n

У Чернігівській області для дітей з особливими потребами за кошти не байдужих активістів будується санаторій “Барсучок”. На руїнах старої школи має постати сучасний заклад, де б діти могли б проводити літній відпочинок. Це “скажена” ідея, каже Валерія Кукса, але “нам її вдається по трохи втілювати”. Звісно, допомагають спонсори: будматеріалами, інструментами. Також чимало коштів вдається отримати від продажу на аукціонах картин художників.