Чи стане жити безпечніше там, де місця скупчення ДТП з пішоходами будуть маркуватись? Чи зменшиться кількість смертей та травматизму серед пішоходів, якщо ми навчимося бути помітними на дорозі? Чи зможемо ми змінити поведінку водіїв, якщо вони знатимуть за 200 метрів про місця, де часто трапляються ДТП за участю дітей?

Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді TrafficChallenge протягом дії нового проекту «100 пунктів безпеки» спробує дати відповіді на ці та багато інших питань, які стосуються безпеки на дорозі. Проект починає роботу з березня.
До цього часу активісти разом із патрульною поліцією відібрали 100 місць по всій Україні, де найчастіше трапляються транспортні пригоди за участю пішоходів.
«В цих точках тричі буде оголошуватися інформація для водіїв про те, що є небезпека коли вони будуть туди під’їжджати. Також ми будемо проводити навчальні заходи, тренінги, забезпечимо 400 шкіл та садочків «комплектами безпеки» – зі світловідбиваючими елементами, також роздамо 60 000 світловідбиваючих засобів водіям двоколісних транспортних засобів», – розповіла Ольга Дробишева, голова ГО «TrafficChallenge».

Ольга Дробишева

До заходів проекту долучилися офіцери патрульної поліції, а також партнери проекту, які допомогли з випуском «комплектів безпеки».
«Ми виготовляємо дорожні знаки за новітніми технологіями, за допомогою американських партнерів. Для цієї ініціативи ми передаємо світловідбиваючі наліпки на транспорт, огорожу, велосипеди, одяг, які дадуть можливість просигналізувати учасникам дорожнього руху на відстані 600—800 метрів», — розповідає Олена Тисленко, директорка ТОВ «Дорожні системи».

Олена Тисленко

“Було дуже важко визначити ці 100 місць небезпеки, адже не завжди ДТП трапляються з вини водія. Часто винні самі діти», – зауважила Катерина Белугіна, начальниця відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції України.
Катерина Белугіна оприлюднила статистику, що за 2018 рік відбулося 4328 ДТП за участі дітей. 3739 пригод з потерпілими. Загинуло 176 дітей. Травмовано було 4059.
Розробкою навігаційної системи займалась компанія Waze. Навігатори Waze є одними з найпопулярніших в Україні.
“Наш навігатор попереджає про затори, про ями на дорогах, про ДТП. І всі водії звертають на це досить серйозну увагу, бо ніхто не хоче потрапити в яму чи затор. Тож зайве попередження про небезпечну ділянку буде дуже доречним.” – Зауважив Сергій Катющенко – експерт українського представництва компанії Waze (Google).

“Для нас, як для соціально-відповідальної кампанії, яка вже 26 років веде свій бізнес в Україні – є надзвичайно важлива місія, щоб наші авто використовувалися з єдиною ціллю – це дарувати комфорт, мобільність і безпеку для всіх учасників дорожнього руху – і водіїв, і пасажирів”. – Підкреслила Анастасія Вайткевич, керівник відділу корпоративних комунікацій та корпоративної соціальної відповідальності Winner Group Ukraine.

40467572843_e17f6d750f_z

Спостереження наші показують, що, перетинаючи місця, де оформлене ДТП, ми тимчасово зменшуємо швидкість на певному відрізку часу. Тому експерти підкреслюють важливість ініціативи – позначення цих 100 пунктів.

“В Європі ми стикаємось з такими проблемами, про які Україна ще не думає, і поки сьогодні ми говоримо про девіантну поведінку власників авто, в Європі ми вже широко обговорюємо поведінку штучного інтелекту, який керує автомобілем. Ці проблеми завтра прийдуть в Україну, і якщо не вирішимо ці нагальні питання, ми не будемо готові вирішувати інші нагальні проблеми, які теж з часом прийдуть в Україну. – Сказав Максим Хоботов, директор по роботі з брокерами страхової компанії Граве Україна.

Експерти пеконані, що запровадження в системі навігації функції попередження про небезпечну ділянку, а також просвітницька кампанія знизять аварійність на дорогах. А восени активісти планують організувати національне змагання між школами на знання правил безпеки дорожнього руху «Хештег-марафон».