Яскраво і безпечно: 7 вінницьких шкіл та 1 дитячий садок отримали «Комплекти безпеки школяра» у межах кампанії «100 пунктів безпеки», яку запустила Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge.

«Комплект безпеки школяра» – це 8 світловідбиваючих жилетів різних розмірів та 20 манжетів, які одягатимуть учням під час екскурсій та прогулянок поза межами школи. 

Вінниці передали 36 комплектів – для всіх державних шкіл. «Ми плануємо, що жилети одягатимуть діти, що йдуть в колоні, а також люди, які їх супроводжують. Це буде помітно й іншим учасникам дорожнього руху та допоможе їм контролювати безпеку на дорогах. – Пояснює необхідність мати такі жилети Ольга Дробишева. – Також наша інновація – універсальні манжети, які можна одягнути на руку і першокласнику, і дорослій людині, а ще можна ліпити на ногу, якщо говоримо про велосипедистів». 

Першими змогли не лише приміряти, а й випробувати жилети та манжети учні 2 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 імені Д.І. Мендєлєєва.  

Разом з поліцейськими, громадськими активістами та вчителями другокласники відправились клеїти світловідбиваючі стікери на стовбцях двох небезпечних переходів у Вінниці. 

58420293_569769893509560_132498710289448960_n

В рамках кампанії «100 пунктів безпеки» небезпечні ділянки – місця концентрації ДТП – зібрала патрульна поліція. Діти, за допомогою активістів Traffic Challenge, позначили небезпечні переходи у Вінниці яскравими наліпками. Наліпки наклеїли на стовпах поблизу небезпечних пішохідних переходів. Зберігатись такі наліпки можуть протягом 10 років, а видно їх з відстані 600 метрів.

Питанням безпеки пішоходів, зокрема дітей, у Вінниці опікуються не перший рік. Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що по місту облаштовують острівці безпеки та вже встановили 40 “помаранчевих школярів” поблизу навчальних закладів. Такі “школярі” привертають увагу водіїв та додатково нагадують, що необхідно зменшити швидкість руху. 

А ще у Вінниці активно встановлюють “острівці безпеки”, які вже довели свою ефективність. “Минулого року ми отримали зниження аварійності з потерпілими на 70 %, що являється найкращим показником по всій Україні”. – Сказав  радник міського голови Віктор Перлов.

У поліції впевнені, що комплексте використання в тому числі і “Комлектів безпеки школяра” і маркування небезпечних зон теж зіграє суттєву роль в питанні зменшення кількості травматизму та смертності на дорозі:

“У погану погоду, абе темний час доби дітей рятує свіловідбиваюча стрічка, яку водій бачить за сто метрів, це достатня відстань для водія, щоб об’їхав, перелаштувався”, – сказала офіцер патрульної поліці Вінниці Олена Вотякова. 

Але недостатньо просто мати світловідбиваючі елементи. Потрібно знати про ефективні місця розмищення їх на одязі.

«Для дорослих найефективніше місце розміщення світловідбиваючих матеріалів – поближче до землі. Для дітей найменшого віку вистачає  жилетів, тому що вони і так близько до землі, тобто маленькі». – Пояснила Ольга Дробишева.

58374806_569769950176221_4971952221722771456_n

Наступним містом, де активісти збираються влаштувати подібну акцію, стане Одеса. 

А поки до кінця травня «Комплекти безпеки школяра» отримають 17 міст України. 

Фото: Traffic Challenge та прес-служба Вінницької міської ради.

Генеральний партнер проекту:

Партнери проекту: