З 6 по 12 травня в Україні триває Тиждень безпеки дорожнього руху, який проходить в рамках глобального тижня безпеки дорожнього руху (під егідою ООН). Тематично цьогорічний Тиждень присвячено лідерству задля безпеки руху, а слоганом є – SpeakUp. 

Громадські організації та державні органи у всьому світі протягом цього 

тижня закликають людей брати на себе лідерство та говорити про проблеми безпеки дорожнього руху і шляхи їхнього вирішення. 

Про шляхи вирішення проблеми із високим травматизмом та смертністю на українських дорогах говорили під час спільного заходу, проведеного з нагоди Тижня безпеки дорожнього руху.

Національна програма “Traffic Challenge” разом із Центром громадського здоров’я МОЗ, Центром демократії та верховенства права, Бюро ВООЗ в Україні, Глобальним договором ООН в Україні, КП “Центр організації дорожнього руху”, ГО проектом PITBULL та U-Cycle, закликала українську владу 

працювати над  зменшенням смертності на дорогах. 

A7302222

Зокрема, проголосувати за  законопроект №10131. Цьогоріч – 60 років паску безпеки. А незвважаючи на те, що невикористання пасків безпеки є одним з головних факторів ризику в ДТП, в Україні і досі залишається найнижчий в Європі штраф за непристебнутий ремінь безпеки, лише 51 грн.

У березні 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10131 про підвищення штрафів за ремені безпеки, мета якого –

сформувати стійку звичку пристібатися. Штрафи за порушення правил користування ременем безпеки та мотошоломами слід збільшити в десять разів, до 510 гривень. “Ми очікуємо, що Верховна рада має розглянути законопроект, який передбачає підвищення штрафів з 51 до 510 гривень, тобто в 10 разів”, – сказав Директор Українського центру демократії та верховенства права (CEDEM) Тарас Шевченко.

Голова ГО “Traffic Challenge” Ольга Дробишева наголошує, щоб слоган SpeakUp не залишався лише на словах, потрібно брати лідерство в свої руки і закликати народних депутатів проголосувати за законопроект №10131. Саме тому на сторінці “Traffic Challenge” у соцмережі Facebook за підтримки компанії VOLVO буде запущено серію відео і фото публікацій про те, чому паски безпеки рятують життя. 

А щоб проілюструвати ситуації на дорогах і високу смертність, на сходах Українського дому активісти виставили інсталяцію “Передчасно згаслі життя”. Це 300 свічок, які демонструють кількість людей, які щомісяця гинуть на дорогах України.

A7302530

За офіційними даними, у 2018 році на українських дорогах загинуло не менше 3350 людей, травмовано – 30 000.  Це щонайменше 300 загиблих на місяць. За офіційною статистикою, за перший квартал 2019 року загинуло уже не менше 600 людей, травмовано щонайменше 5 500 осіб. 

Згорілі до різної висоти, свічки показують, скільки ще могло “горіти” життя. Поміж згаслих є також щойно розпочаті, – дитячі. 

Ольга Дробишева наголошує, що це ще й 300 дитячих життів: «Інсталяція – це не тільки скільки людей гине на дорогах за місяць – це ще й приблизно 300 дітей, які гинуть щороку в Україні. Це 300 людей, за яких ми несемо відповідальність. І ми повністю можемо нівелювати це, якщо зробимо зусилля. На дорослого я не завжди можу вплинути, а діти повністю під нашим контролем. Саме тому я хочу закликати висловлюватись і робити активні вчинки».

Ольга Дробишева нагадала, що “Traffic Challenge” проводить кампанію “100 пунктів безпеки”, в рамках якої кожна школа може звернутись до громадської організації через офіційну сторінку у Facebook з проханням отримати Комплекти безпеки школяра, які зараз безкоштовно розповсюджує громадська організація серед шкіл та дитячих садочків, біля яких знаходяться небезпечні пішохідні ділянки – “чорні точки”, тобто місця скупчення ДТП за участі пішоходів. 

A7302610

Нагадаємо, Україна – поміж країн з найбільшою смертністю від ДТП у Європі. У світі смертність внаслідок ДТП з кожним роком зростає – нині близько 1,35 млн людей на рік за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, повідомляє http://moz.gov.ua

 Це означає, що в аваріях на дорогах щодня гинуть 3,7 тисяч людей в світі. ВООЗ зазначає, що найчастіше в ДТП гинуть діти та молодь до 29 років.