В Україні фінішувало наймасштабніше змагання з безпеки дорожнього руху «Хештег-Марафон #SpeakUpUkraine». Змагання проходило у 140 населених пунктах України. У кожному регіоні, де були зареєстровані команди-учасниці, журі визначило призові місця.

Загалом у змаганні взяло участь понад 16 тисяч школярів, вчителів, батьків, поліцейських, медиків і рятувальників. «Секрет успіху нашого проекту можна транспонувати на всю галузь безпеки на дорозі або на всю державу – просто виявіть проблему, чітко поставте ціль її усунути, а потім об‘єднайте усіх, хто на це впливає. Ось такий приклад ці школярі показали сьогодні всій Україні». – Сказала голова ГО «Traffic Challenge» Ольга Дробишева. 

За умовами змагання,  для перемоги командам-учасницям потрібно було, зокрема, звернути увагу місцевого населення, органів влади та ЗМІ на конкретні проблеми – небезпеки для дітей на дорозі і домогтися їх вирішення. До акцій по всій Україні долучилося 128,4 тис. людей.

Це змагання не лише про безпеку дорожнього руху. Це конкурс, у якому кожен зміг відчути в собі сили щось змінити – впливати на ситуацію довкола. Зміни, які відбулися протягом Хештег-Марафону – це маленькі перемоги, які дарують віру в силу звичайних людей». – Відзначила Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька. 

Переможцями на всеукраїнському рівні стали 3 команди. 

ІІІ місце посіла команда #0272 Сокальського ліцею №1 імені Олега Романіва, сел. Сокальці Львіська обл. Ця команда розробила плакати з Qr-кодом, за яким можна подивитися відеоролики про правила поведітки у шкільному автобусі та організувала розміщення цих плакатів у шкільних автобусах.

ІІ місце посіла команда #0014 Полтавської школи №19. Ця команда проводила наймасовіші акції. Наприклад, лише на 1 етапі дітки молодшої школи організували заходи: виставка робіт на зупинці, у приміщенні відділення банку, вздовж вулиці, на якій знаходиться школа, у будівельному супермаркеті, у ресторані, на АЗК, на СТО та на шкільному паркані, а також провели флеш-моб на вулиці Івана Мазепи, під час якого тримали плакати та вигукували «Водій! Будь обережним! Діти на дорозі!»

І місце – команда #0118 Миколаївської ЗОШ №11. Їм вдалося домогтися встановлення світлофора на небезпечній ділянці біля школи, а до навчання на 3 етапі не тільки провели практичні тренінги з надання домедичної допомоги з професійним інструктором-рятувальником, а ще й організували навчання із загонами аварійно-рятувального призначення на території рятувальної станції, провели тренінги з соціальним педагогом з батьками, провели виїзне практичне заняття «Безпека велосипедистів» в управлінні патрульної поліції, відвідали відділ виїзної консультативної (екстреної) медичної допомоги та медицини катастроф з тренінгами від реаніматологів про домедичну допомогу та транспортування постраждалих у ДТП, провели окреме тренінгове заняття з педагогами з забезпечення безпеки груп дітей, організували заняття для старшокласників у автошколі, проходили вебінари, а також провели практичний майстер-клас з нашивання світловідбивачів на верхній одяг дітей та багато іншого. 

Питання безпеки дітей та молоді на дорозі – одне з пріорітетних завдань держави. Адже втрати, які ми маємо на дорогах – це не лише біда у якійсь певній родині. – Сказала прессекретарка Президента України Юлія Мендель. – Разом із людьми Україна втрачає від дорожніх аварій 2,5% ВВП на рік, а це – потужний удар для економіки та бюджету кожної родини. Однак головне – це життя, які ми втрачаємо і через необлаштованість доріг, і через несумлінність водіїв, і через нехтування  правилами деякими пішоходами. Ми всі разом несемо спільні відповідальність за ці непоправні втрати. Ці діти – переможці змагання – переконали і здивували всю Україну. Такі маленькі, але такі значущі речі. Такі ніби маленькі, але такі значущі люди. Ви є прикладом для своїх однолітків і для всієї країни», – наголосила Юлія Мендель. 

Під час своїх акцій командам допомагала патрульна поліція. Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький теж привітав переможців: «Працюючи з дітьми, ми не лише їх виховуємо, ми отримуємо зворотній зв’язок, на який навіть не очікували – це коли діти вчать своїх батьків. “Тато хотів перейти дорогу на заборонний сигнал світлофора, але я йому сказав, що так робити не можна, і він зупинився”. І таких прикладів безліч. Це зворотна дія того, що ми робимо, і це найцінніший результат, який ми можемо отримати від нашої роботи», – зазначив Олексій Білошицький. 

У цьому громадському дитячо-молодіжному проєкті взяли участь 275 шкільних команд. Звіти про сотні таких досягнень команди публікували у соцмережах з хештегом #SpeakUpUkraine (міжнародне гасло, проголошене ООН та ВООЗ, що символізує дії та висловлювання за безпеку на дорозі).

«Ініціатива Traffic Challenge дає змогу дітям навчатися безпеці дорожнього руху. Окрім того, молодше покоління навчає своїх друзів-однолітків і навіть дорослих. Центр громадського здоров’я України і надалі підтримуватиме подібні проекти“. – Сказав Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Серед подарунків, які отримали школи-переможці: мультимедійні проектори, делініатори, шкільні комплекти світловідбивачів, найсучасніші аптечки домедичної допомоги європейського зразка від директора “Центру спеціальної підготовки” Олега Картавого, освітня література з безпеки  дорожнього руху та багато іншого. А члени команд-переможців отримали персональні комплекти подарунків – фітнес-трекери, книжки, світловідбивачі, 3Д-пазли, конструктори, парасольки, книжки та інші сувеніри.

Також переможці отримали книжки по наданню домедичної допомоги (1 та 2 частина) та 10 сертифікатів на тренінг для дорослих членів команд-переможців з Київської області від Олега Картавого.

Також усі команди-переможці отримали дипломи, а всі команди-учасниці, які виконали всі завдання марафону – отримають сертифікати учасників. 

Крім того, новорічним подарунком командам-переможцям став  перегляд легендарного зимового шоу 5D світового рівня «Winterra. Легенда казкового краю» від організаторів – компанії Starlight Entertainment.

Змагання проходило за пітримки Офісу Президента, Патрульної поліції, Центру Громадського здоров’я (МОЗ) України. 

ФОТО: патрульна поліція України

Дякуємо нашим партнерам та медіапартнерам за допомогу в організації і підтримку в проведенні змагання.