Блимчик Непосидюк з клану сурикатів

22 вересня об 11:00 у Київському академічному театрі на Печерську відбулася прем’єра першого українського казкового аудіо-серіалу «Блимчик Непосидюк з клану сурикатів», який розповідає про правила безпеки на дорозі.

Авторка Блимчика Ольга Дробишева так описує ідею виникнення проєкту: «Діти обожнюють слухати казочки! Їх можуть читати малюкам вдома батьки, бабусі та дідусі, у садочках – вихователі, у школах вчителі, у Інтернеті є збірки казок, існують, навіть, казочкові радіо… Але такого українські діти та їхні дорослі слухачі ще не чули! Ми створили цілий казковий серіал про історії, з якими наші діти стикаються кожен день на вулицях або чують від дорослих, або бачать у новинах. Головний персонаж аудіосеріалу Блимчик навчатиме слухачів, які існують небезпеки на дорозі, а також які бувають наслідки легковажної поведінки різних учасників дорожнього руху, у цікавій формі дітей познайомлять з основними правилами безпечної поведінки. А ще діти дізнаються безліч цікавих фактів про тварин та про норми культурної поведінки, про справжню дружбу, любов та підтримку.»

Блимчик

Важливою особливістю аудіосеріалу «Блимчик» є те, що він допомагатиме вивчати безпеку руху дітям з порушеннями зору. «Над цим проєктом я думала давно, – говорить Ольга Дробишева, – адже мої книжки «1000 та 1 поворот», що двічі встановили Національний рекорд України, як і безліч іншого сучасного якісного дитячого україномовного друкованого або відео контенту про безпеку є неадаптованим та недоступним  для дітей з порушеннями зору. За даними Національного університету охорони здоров’я України ім. Шупіка  щороку у дітей в Україні реєструється 840 тис. випадків офтальмологічних захворювань. В Україні проживає 10,7 тис. сліпих і слабозорих дітей. Я хотіла, щоб ці всі діти також могли дізнаватися про правила безпечної поведінки на дорозі цікаво та з гумором. Отож, «Блимчик» був задуманий  спочатку як проєкт про безбар’єрність».

Аудіо-серіал має сподобатися не тільки діткам з порушеннями зору, але й усім іншим дітям та й дорослим слухачам. Презентація проєкту відбулася у незвичному форматі – окрім представлення складу авторів, музикантів та акторів, що працювали над проєктом та роздачі подарунків усім юним гостям, для відвідувачів буде представлена аудіо-вистава, під час якої усім бажаючим запропонують вдягнути пов’язки на очі щоб дати змогу своїй фантазії створювати образи та малювати власну історію, а також це дасть змогу відчути світ, як його відчувають люди з порушеннями зору.

Робота над серіалом мала свою унікальність. Дві дівчинки озвучували героїв серіалу без допомоги сценарію. Одна з них – Афіна Остапенко – має порушення зору (що не завадило їй вже у 8 років двічі встановити Національний рекорд України, співати та грати на барабанах), а друга – Арніка Семенцова – ще не вміє читати достатньо швидко, бо їй лише 4 роки. Тож маленькі акторки свої ролі вивчили на пам’ять. Також ролі у серіалі «Блимчик» озвучили:

  • акторка театру і кіно Катерина Кістень, («Слуга народу», «Папік», «Толока»);
  • фіналістка «Голосу Країни» Вікторія Ягіч;
  • учасниця рок-гурту «The Sixters» Майя Подольська;
  • експертка з безпеки дорожнього руху, авторка книжок «1000 та 1 поворот», занесених у Національний реєстр рекордів України, Ольга Дробишева, яка є також авторкою серіалу «Блимчик».

Послухати перші 3 серії про Блимчика вже можна на офіційному Youtube-каналі Traffic Challenge:

Випуск 1: (1) Блимчик Непосидюк з клану сурикатів. Випуск 1 (Казки українською) – YouTube

Випуск 2: (1) Блимчик Непосидюк з клану сурикатів. Випуск 2 (Казки українською) – YouTube

Випуск 3: (1) Блимчик Непосидюк з клану сурикатів. Випуск 3 (казки українською) – YouTube

Кожного тижня публікуватимуться нові серії. Також найближчим часом серіал з’явиться на усіх популярних аудіо-стрімінгових платформах.

Олександр Коцар

На прем’єрі були присутні: представники патрульної поліції України,  зірки українського шоу-бізнесу з дітьми та учні та учениці Київської школи-інтернату №5 ім. Я.П. Батюка, яким організатори подарували комплект світловідбиваючих  жилетів для того, щоб учні інтернату могли у майбутньому більш безпечно пересуватися під час екскурсій.

Старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції Олександр Коцар, що разом із напарницею був присутнім на прем’єрі відмітив, що один з головних персонажів серіалу  Поліцейська Кролиця – їм сподобалась, як і сам проєкт загалом та наголосив, що такий формат навчання дітей є дійсно актуальним та, напевне, користуватиметься попитом.

Діткам зі школи-інтернату №5 також Блимчик прийшовся до серця. Одна з учениць, навіть, попросила слова та заявила, що хоче рекламувати випуски про Блимчика на своєму інтернат-каналі.

Організатори заходу подарували школі-інтернату №5 ім. Я. П. Батюка комплект жилетів для учнів початкових класів та оголосили, що готові забезпечити 50 шкіл України такими самими комплектами. Для того, щоб отримати комплект – треба лише надіслати лист-прохання на офіційну пошту Traffic Challenge з обґрунтуванням необхідності у жилетах. Пріоритет надаватиметься школам з інклюзивними класами та школам, що знаходяться поблизу аварійно-небезпечних  ділянок.

Проєкт «Блимчик Непосидюк з клану сурикатів» реалізовано в рамках Національної кампанії з протидії дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді  «Traffic Challenge», яка з 2015 року впроважує в Україні найкращі світові практики дорожньої безпеки.

Ключові партнери: GRAWE Ukraine та Winner Group Ukraine. Інформаційні партнери: Авторадіо, Київ Автомобільний, mamaWOW, СОЦПОРТАЛ, та Folga.com.ua