Якими мають бути класи безпеки в загальноосвітніх школах України та яку інформацію мають отримувати учні різного віку – про це говорили експерти з громадського сектору,  профільних відомств – МОН, МВС, МОЗ, ДСНС України та бізнесу 11 травня в Українському кризовому медіа-центрі.

Завантажити брошуру “Рекомендації з облаштування класів безпеки”

Завантажити усі макети для класів безпеки [Google Drive]

«Вийшов наказ Міносвіти, за яким мають бути створені та облаштовані класи безпеки в освітніх закладах. Майбутній новий Стандарт облаштування класів безпеки у школах має унеможливити самодіяльність на місцях при виконанні цього наказу. На сьогодні освіта з безпеки вимагає не теорії, а практики формування звички, що переросте у культуру. Розробка стандарту буде ґрунтуватися не на емоціях, а на статистичних фактах. Пріоритет надаватиметься тим напрямкам, де ризик загибелі або травмування для дитини є найвищим. До прикладу: внаслідок військової агресії росії трохи більше ніж за перший квартал цього року загинули 17 дітей та 81 отримали травми, а від ДТП за перший квартал цього року загинули 26 дітей та 571 травмовані. То на скільки ж актуально зараз під час війни питання безпеки руху? Напевне, це питання має бути зараз також на першому плані при плануванні навчання дітей безпеці», – впевнена Ольга Дробишева, голова ГО «Traffic Challenge» та засновниця Safety Park, яка ініціювала роботу над документом, що буде презентований наприкінці червня нинішнього року.

Відповідно до наказу Міністерства освіти та науки № 135 від 10 лютого нинішнього року та Плану основних заходів цивільного захисту України на 2023 рік, затвердженого КМУ, класи безпеки мають бути облаштовані в усіх загальноосвітніх школах.

Олександр Коцар, заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції, зазначив, що основними причинами ДТП в яких травмуються або гинуть діти є перевищення безпечної та встановленої швидкості руху, порушення правил маневрування, порушення правил проїзду пішохідних переходів. «Патрульна поліція щороку впроваджує нові системи і підходи в роботі по запобіганню таких ситуацій. В рамках програми «Шкільний офіцер» щоденно проводимо профілактичну роботу в навчальних закладах та працюємо з громадськими організаціями з безпекових проєктів, тому із задоволенням доєднаємось до роботи над Стандартом. Також хочу додати, що ми маємо не забувати про такі негативні явища, як булінг, вживання наркотичних речовин та алкоголю дітьми і спільно працювати над попередженням таких ситуацій».

«Доведено, що структура дитячого травматизму повсюдно стабільно представлена наступним чином: побутовий, вуличний, шкільний, спортивний, дорожньо- транспортний. До 70% травмування дітей – це побутовий та вуличний травматизм, під час ігор у дворах і таке інше. Тому в роботі над Стандартом обов’язково необхідно передбачити навчання дітей алгоритму дій у травматичних ситуаціях, навчити не боятися їх, аби дитина не  лише знала, що робити, ай не втікала, знала алгоритм дій та могла коли треба надати допомогу. Старших дітей треба знайомити з правильними навичкам надання першої домедичної допомоги» – вважає Роман Деркач, голова групи експертів МОЗ України за напрямком «Травматологія та ортопедія», головний лікар  «Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України».

         Класи безпеки створюються для забезпечення проведення у закладах освіти передбачають виховної у та позакласної у роботи у з дітьми. Вони обладнуються згідно з рекомендаціями, розробленими виданими МОН спільно з МВС та ДСНС України, зазначив Віталій Заритов, державний експерт експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення та децентралізації в освіти МОН: «Педагоги відкриті до співпраці з усіма структурами, які хочуть допомогти у цій просвітницькій роботі. Класи безпеки відкриті для працівників ДСНС, Нацполіції, військових спеціалістів з мінної безпеки, медичних працівників. Звичайно, проведення таких занять узгоджується із керівником закладу освіти. Варто зазначити, що під час створення цих класів увага також приділялася тому, щоб спеціалісти мали змогу для онлайн-трансляції занять, аби дати можливість дітям, які не можуть відвідувати заклади освіти, знайомитися з правилами безпечної поведінки. Нажаль, навіть після нашої перемоги питання травмування дітей від вибухонебезпечних предметів та інших небезпечних факторів речовин не зникне ще багато років».

Архітектор Богдан Шкрогаль, засновник архітектурної майстерні SHAW (яка є генеральним проєктувальником багатьох об’єктів, розробляли проекти для Малої академії наук України, освітній простір для всесвітньої освітньої організації) вважає, що при правильному проєктуванні якісне та красиве облаштування класів безпеки може коштувати адекватних коштів та позитивно впливати на здоров’я дітей: «До кожного архітектурного рішення буде інструкція, що дозволятиме педагогам на місцях розуміти, як краще розміщувати меблі, які матеріали використовувати та які засоби застосовувати для різних сценаріїв заходів».
Фінансовими партнерами роботи над Стандартом стали Winner Group Ukraine та СК «Граве Україна Страхування життя».

Ірина Бондаренко, PR-директорка СК «Граве Україна Страхування життя»: «Ми довго не вагалися, підтримувати, чи ні, цей проєкт. В нього закладена вкрай важлива для нашої компанії ідея: безпека як частина культури життя і побуту майбутнього покоління українців. І йдеться не про красиву «концепцію», а про вповні реальні щоденні міркування, рішення і дії. Обізнаність спільноти щодо усіх можливостей убезпечити своє життя, психологічне і фізичне здоров`я, добробут родини – це те з чим Grawe працює щодня, вже 25 років в Україні і майже 200 років у країнах ЄС. І ми впевнені, цей проект створить надзвичайно потужний імпульс для подальшого зростання культури безпеки в країні. Крім того нам дуже імпонують висока фаховість команди, яка залучена до розробки «Стандарту кімнат безпеки у школах», системний і виважений підхід до створення рекомендацій, а також те, що ми не відірвані від реального життя, і тримаємо у фокусі потреби та можливості усіх реципієнтів цього проекту, усіх українських шкіл, не важливо, столичних чи сільських».

У Winner Group Ukraine впевнені, що майбутнє Україні має бути безпечним, і для цього потрібно робити усе можливе. В сьогоднішніх реаліях це звучить особливо гостро. «Коли є мануал, як стандарт, для розробки та побудови чогось, це суттєво спрощує і пришвидшує роботу спеціаліста і задає темп. Створення стандарту кімнат з безпеки життя у школах – це крута ідея, яка у майбутньому полегшить роботу вчителям, школам, громадам, що опікуватимуться такими просторами. У кімнатах, в тому числі, будуть навчання, що допоможуть створити звичку у дітей до безпечної поведінки на дорогах. При цьому такі кімнати не тільки про безпеку на дорогах, і це теж є надзвичайно цінним», – зауважила Юлія Федорко, менеджерка відділу корпоративних комунікацій та КСВ Winner Group Ukraine ”

Фото надані Український кризовим медіа-центром.

Завантажити брошуру “Рекомендації з облаштування класів безпеки”

Завантажити усі макети для класів безпеки [Google Drive]